De ‘kraamkamer’ van de natuur is extra kwetsbaar.

 

Rosa de Buisonjé 09-06-21

AALTEN – Nu het Aaltense Goor midden in de ‘kraamtijd’ zit, krijgt boswachter Dirk van den Brink hulp van de politie. Gezamenlijk treden ze op tegen loslopende honden en crossers.

Jonge vogeltjes in nestjes, bambi’s die nog met knikkende knietjes rondlopen en kleine konijntjes die vrolijk door het veld springen; de natuur in het Aaltense Goor barst in deze periode als het ware uit haar voegen.

De grootste bedreiging voor al het jonge grut is volgens de boswachter overduidelijk.  ,,Dat zijn de loslopende honden, absoluut. Die hebben gewoon dat jagers-instinct, en gaan achter de dieren aan. Je leest helaas steeds vaker over loslopende honden die reetjes, dassen of konijnen doodbijten”, verzucht Van den Brink.

Het probleem van de loslopende honden speelt volgens de boswachter het hele jaar, maar wordt groter in de ‘kraamtijd’ van de natuur. ,,Je ziet nu overal jonge reetjes en jonge vogeltjes. Die zijn natuurlijk extra kwetsbaar. Zo’n pasgeboren reetje bijvoorbeeld, dat blijft liggen op de plek waar zijn moeder hem neerlegt en blijft daar ook liggen. Het rent nooit weg, ook niet als er dus een hond aankomt.”

Niet alleen honden, maar ook mensen het probleem

Overigens zijn het niet alleen de honden die een probleem vormen. ,,Wildcrossers zorgen er bijvoorbeeld voor dat dieren opgeschrikt raken. Ook mensen hebben soms de neiging om zo’n jong reetje te verplaatsen; dat moet je dus eigenlijk echt niet doen. De geur die je daarmee afgeeft kan de moeder wantrouwig maken. Blijf gewoon uit de buurt, op de paden en met een aangelijnde hond.”

En als mensen dat niet doen? ,,Dan zullen we daar tegen optreden. We gaan de komende weken samen met politieagenten op pad het Aaltense Goor in, om extra te controleren. Normaal gesproken doen we dit met een boa, maar we hebben maar één boa beschikbaar die eigenlijk in heel de Achterhoek ingezet wordt. De politie kreeg zoveel meldingen van drukte in de natuur binnen de laatste tijd, dat ze aanboden om ons een handje te helpen.”

Voor nu helpt de politie alleen in het Aaltense Goor, maar als het aan Van den Brink ligt, wordt de actie uitgebreid. ,,Hopelijk gaat dit straks bij meerdere politiekorpsen rond en komen er meer mensen in actie. Want met één boa kunnen we niet in alle natuurgebieden tegelijk zijn.”

Wij als wildopvang kunnen het alleen maar beamen, elke dag komen er opgejaagde en daardoor gewonde of gebeten dieren binnen.

Daarbij komt dat als we zelf even aan de wandel gaan (met aangelijnde hond ) het overal hetzelfde liedje is, hoeveel bordjes er ook staan van alleen toegestaan met aangelijnde hond, men lapt ieder verzoek aan de laars helaas .

 

    Leave Your Comment