Videos

Onze video's

HIER VINDT JE VIDEO'S OVER ONS OF DIE WIJ INTERESSANT VINDEN.

Rabobank Graafschap geeft prijzen aan vrijwilligers. Rabobank Graafschap reikte maandagavond 07-12-2015 op een vrijwilligersevenement in het Amphion in Doetinchem prijzen uit voor goede ideeën van vrijwilligersorganisaties.

Al 2 dagen werden we plat gebeld vanwege Dik advocaat, de egel die dronken werd van een gesneuvelde fles van dat eiervocht. Overal vandaan kregen we berichten, uitnodigingen aanvragen en dat terwijl het hier topseizoen is en we ons de benen uit de kont sjouwen om alles aan het eten te houden. Binnenkort mag Dik weer vrij als men alles gemaaid heeft en het niet extreem warm is.

Reekalveren worden geboren in de periode half april tot eind juni. Het moederdier en haar kalfjes zijn niet de gehele dag bij elkaar, maar moeder houdt vanaf enige afstand haar kroost wel in de gaten. Meestal zal het groeiproces van het kalfje probleemloos verlopen, maar er kan ook veel misgaan. Het moederdier kan sterven, meestal als verkeersslachtoffer en dan blijven de kalveren zonder verzorging en leiding achter. Loslopende honden kunnen een kalfje tegen komen. Een ontmoeting tussen een hond en reekalf loopt meestal niet goed af. In de maaitijd ( half mei tot half juli ) lopen op veel plaatsen vrijwilligers onder deskundige en ervaren leiding eerst door de te maaien percelen heen, om het dood maaien of verminken van reekalveren te voorkomen. Dat is specialistische werk ! Als deze zorg niet aan de percelen, waarin reewild voorkomt, wordt besteed, dan worden jaarlijks vele reekalveren verpulverd in de cyclomaaier. In het dichtbevolkte Nederland, waar de recreant steeds vaker de vrije natuur intrekt, kan het voorkomen, dat men plotseling oog in oog met een reekalf staat. LAAT HET MET RUST, RAAK HET NIET AAN, NEEM HET NIET MEE. Het meenemen en in bezit hebben van reeën is STRAFBAAR. Daarvoor moet men een speciale ontheffing hebben van het Ministerie. Alleen als het zeker is dat het kalfje door de moeder is verlaten ( bv. omdat de moedergeit dood is ), moet dit reekalf zo snel mogelijk naar een reeënopvangcentrum worden gebracht.

HALLE – Koud en ondervoed zijn de meeste jonge egels die bij dierenasiel Noach in Halle worden gebracht. De moeders zijn meestal geplet door de wielen van auto’s. Maar ook sterven er veel egels door gif dat bijvoorbeeld tegen slakken is gestrooid of raken ze gewond door maaimachines van agariërs, volgens Petra Lesterade van dierenasiel Noach.

Inmiddels verblijven er zestig jonge egels waarvan de meeste nog met de hand gevoerd moeten worden. Of het er dit jaar meer zijn dan andere jaren kan Petra nog niet vaststellen.

“Het gaat nog wel even door dus de cijfers kan ik nog niet vergelijken”, zegt ze. In het asiel waar geen huisdieren maar alleen dieren uit de vrije natuur worden opgevangen, verblijven op dit moment ook nog een aantal jonge eekhoorntjes, wat babykonijnen, een jong haasje, enkele houtduiven en een gewonde zwaan.

Zodra de dieren kans maken om het weer te redden in hun natuurlijke leefomgeving worden ze weer uitgezet. Dierenasiel Noach vangt jaarlijks tweeduizend dieren op. Variërend van vossen tot reeën en van ganzen tot steenuiltjes.

AN KONIJN TOT REEBOK HALLE – Verschillende mannen zijn er al gillend voor weggelopen; de onvoorwaardelijke dierenliefde van Petra Lesterade. Petra runt in Halle de Stichting Opvang Noach, een opvangcentrum voor inheemse wilde diersoorten. Dus geen apen en tijgers, maar dieren zoals egels, konijnen, reeën en eekhoorns. Dieren gaan voor alles bij Petra. Ze werkte vrijwillig in een roofvogelasiel en had een gewone baan in een dierenasiel. Ze zag dat sommige dieren tussen wal en schip vallen. Een ree, een marter of jonge konijnen, daar was geen echte opvang voor. Daarom is ze daar zelf mee begonnen. Vorig jaar heeft ze, samen met de man die niet gillend wegliep, tweeduizend dieren opgevangen. Het uiteindelijke doel is alle dieren weer uit te zetten in de natuur. Harm zoekt Petra op en houdt voor het eerst van zijn leven een wilde eekhoorn vast. Uitzending “Gelderse Koppen” van 11 mei 2010 door Omroep Gelderland. Heeft u problemen om dit filmpje online af te spelen? Geen nood, klik hier om het filmpje via YouTube te bekijken.

Het is druk bij dierenopvang Noach in het Achterhoekse Halle. Toon en Petra Lesterade bieden hulp aan in het wild levende dieren. Door de sneeuwval en langdurige kou komen veel dieren in de problemen. Ophetland.tv neemt in Januari 2010 een kijkje bij de opvang.

Opvang Noach in het TV Gelderland nieuws van 22-12-2009. Dieren in de problemen vanwege de plotseling opkomende winter.

Door Graafschap TV is in juli 2006 een korte reportage gemaakt over Vogelasiel Noach. Deze reportage kunt u hieronder online bekijken.