Samen kunnen we het verschil maken!

Bijna driekwart van 2023 zit erop voor iedereen. Dat wil in Opvang Noach zeggen dat de meeste jonge dieren van voorjaar en zomer al voor kortere of langere tijd hun vrijheid terug hebben gekregen. Een tweede kans, goed voorbereid, om hun natuurlijk gedrag weer te kunnen vertonen in tuinen, bos, weide enzovoorts.

Ooievaars verzamelen zich, maar ook zwaluwen en boomvalken gaan op reis. Veel eekhoorntjes maken zich al op voor de winter door te beginnen aan het aanleggen van een voorraadje voor de koude tijden en verstoppen overal hun lekkers.

Ontwikkelingen
Wat een drukte was het weer bij Noach dit jaar en dat terwijl er ook nog wat nieuwe ontwikkelingen bij andere organisaties speelden die het dierenwelzijn behoorlijk in gevaar brachten en ondermijnden. Dat bezorgde de opvangcentra en dus ook bij Opvang Noach voor nogal wat extra werk en slapeloze nachten.

Het volhouden van de werkzaamheden 24/7 lukt alleen als je goede resultaten kunt halen en daarvoor moet dierenwelzijn ook op de eerste plaats komen bij de samenwerkende organisaties. Naast deze strijd waren er nog meer zaken die om de aandacht van Toon, Petra en Shakib van Stichting Opvang Noach vroegen.

De Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) heeft als adviesorgaan het advies gegeven dat vanuit de overheid de wildopvangcentra ondersteund zouden moeten worden, ook financieel. Dat gebeurt in Gelderland niet en ze hoopten samen met hun collega-asielhouders dat ze nu eindelijk eens de broodnodige hulp zouden krijgen voor de toekomst. “Daar hebben we ons collectief voor ingezet samen met onder andere de Partij voor de Dieren bij de provinciale staten. Maar helaas… de provincie Gelderland wijst naar het ministerie en het ministerie wijst naar de provincie. Kortom ondanks het dringende advies neemt geen van allen zijn verantwoordelijkheid. We zullen dus nog steeds zonder bijdrage van de overheid onze kop boven water moeten zien te houden als opvangcentrum.”

Voorlichting belangrijk
Toch verliezen ze niet de moed (meestal) omdat de inzet voor de inheemse wilde dieren noodzakelijk is en ook om de mensen die ze tientallen keren per dag bellen met vragen voor advies bij problemen of twijfel wat wel en niet te doen te kunnen blijven bijstaan, alsmede de voorlichting aan scholen en dierenambulancemedewerkers te belangrijk is om het bijltje erbij neer te gooien.

Fijn is dat zij het project Egelopvang Aaltenseweg 21 hebben kunnen afronden en zijn ze door realisatie van onder andere zonnepanelen daar zeer duurzaam bezig.

Dierenopvang
Veel bijzondere dieren en mensen kwamen langs in Halle, samen maken zij het verschil. De positieve reacties en waardering geven Toon en Petra, naast de voldoening van de hulp aan de dieren de moed om door te gaan. “Dus lieve dierenvrienden, we gaan dit jaar weer inzamelen en zijn erg blij met walnoten, eikels, tamme kastanjes, hazelnoten, maïs, appels maar ook alle soorten zaden/graanmengsels, kattenvoer. Ook fleece en andere kleding voor de kledingcontainer en ga zo maar door, zijn dus van harte welkom naast andere giften of donaties. Sparen kan ook voor de dieren via de clubactie van Jumbo Hollak.”

Alvast hartelijk dank voor uw hulp
Tuinafval kan niet gebruikt worden voor de dieren, enigszins gesorteerd is nodig om het goed te kunnen bewaren en opslaan. “Laten we met zijn allen toch zuinig zijn op onze groene provincie en al het moois dat er leeft en groeit. Het is allemaal niet zo vanzelfsprekend, vaak zijn de natuur en dierenwelzijn ondergeschikt aan allerlei andere belangen. We moeten proberen meer evenwicht in die balans zien te krijgen.”

    Leave Your Comment